vineri, 31 ianuarie 2020

Drogurile și efectele lui devastatoare asupra organismului


Cât de ușor este efectul drogurilor? Ușor accesibile și deși interzise, tot mai utilizate de tineri, aici amintim doar câteva dintre ele, de exemplu barbituricele cum ar fi somniferele sau calmantele, amfetamina și ecstasy sunt sub formă de tablete iar canabisul, hașișul și până nu demult popularele etnobotanice care inițial erau prezentate ca plante inofensive dar s-au dovedit a fi foarte toxice și chiar letale. Toate acestea sunt considerate ”droguri” ușoare, care din nefericire tot ca și drogurile puternice provoacă dependență după prima utilizare.
Paradoxal însă, efectele pe care le provoacă aceste droguri psihoactive, halucinogene care nu sunt de loc ușoare și nu trebuie neglijate. Acestea sunt rezultatul unor amestecuri de plante uscate, care pot avea efect de drog. Mulți consideră că ele nu pot avea efecte nocive dat fiind că sunt ”naturale”, însă această idee este complet greșită. Este posibil chiar ca uneori plantele care s-au vândut în așa numite ”magazine de vise” în zilele noastre sunt vândute ilegal “sub mână”, să fie amestecate cu substanțe periculoase.
Chiar dacă poate fi extrem de tentant să fumezi ierburi pentru a încerca senzații tari pe care nu le-ai mai trăit niciodată. E bine de știut că stările pe care le provoacă aceste plante induc iluzia unei lumi și pot provoca stări precum râs fără motiv, euforie sau relaxare într-un fel dar nu sunt de loc ”de vis”, de oarece conțin substanțe halucinogene extrem de periculoase asupra organismului uman.
La celălalt capăt se află stări precum frica angoasă, tristețea sau paranoia. De și poate fi tentantă idee de a te detașa de lumea reală, problemele de concentrare și dificultate în raționament te pot duce la acțiuni pe care să le regreți ulterior. Mai mult, unii consumatori mărturisesc că au trăit chiar halucinații deosebit de grave, cu consecințe periculoase atât pentru ei cât și pentru cei din jur.
Dincolo de aceste stări mentale, fizic poți resimții senzații de vărsături, greață, transpirație excesivă, tremurături ale corpului, disfuncții ale ritmului cardiac.
Nu puține sunt cazurile în care este necesară spitalizarea, iar tratamentul este mult mai dificil deoarece nu se cunosc exact compozițiile chimice ale substanțelor consumate, iar problemele nu se opresc aici. Au fost înregistrate cazuri de deces imediat după consumarea acestora, iar medicii sunt total neputincioși în astfel de cazuri, datorită compoziției și cantității necunoscute ce poate provoca stop cardio-respirator fără însă să se poată readuce persoana respectivă la viață care a consumat aceste substanțe.
În cadrul unor studii realizate de către cercetători au observat faptul că multe persoane care au întrerupt consumul au resimțit stări similare sevrajului (stări de vomă, palpitații, dureri de cap, depresie și neliniște, cât și alte afecțiuni grave neurologice, circulare și vegetative).
Cele mai periculoase dar totodată și cele mai scumpe sunt heroina și cocaina care au o formă de prezentare diferită de celelalte droguri.
Heroina este o substanță ce provoacă dependență atât fizică cât și psihică încă de la primele doze. Forma brută a opiumului este obținută prin uscarea laptelui de mac, o substanță albă lipicioasă. Culoarea opiumului brut oscilează între maro și negru. După prelucrare, opiul brut poate fi mâncat, băut, injectat sau fumat, principala substanță psihoactivă fiind morfina. Morfina se extrage direct din macul alb.
Efectele negative pe termen scurt sunt respirație încetinită, gândire confuză, greață vărsături, lipsa reacției la durere, iar pe termen lung boli grave cum ar fi pneumonie, hepatita virală, HIV etc.
Manifestările de sevraj la dependența de heroină sunt tulburări vegetative ușoare (transpirații, senzație de frig, frisoane) până la colapsuri circulatorii grave, durere la nivelul membrelor, abdomenului, oaselor și mușchilor, tulburări de somn persistente, crize convulsive.
Cocaina este extras din frunzele tufei de coca la fel provoacă dependență dar față de celelalte droguri sunt trei stări ce caracterizează consumatorul de cocaină sunt stadiul euforic stare de fericire, nepăsare totală, râs fără motiv etc. Stadiul de stupoare în care respectivul aude voci, nu mai distinge lumea reală și stadiul depresiv se manifestă prin oboseală, indiferență și pasivitate apare riscul crescut al suicidului.
Pe termen scurt mucoasa nazală v-a suferi modificări prin faptul că este inhalat provoacă leziuni ulcerații și în cazuri grave perforații ale septului nazal. Pe termen lung este cel mai de temut dușman, deoarece prin înmuierea substanței cerebrale se poate ajunge la demență la final apare dezintegrarea fizică totală!
Consumul de droguri se poate transforma într-un vis urât pe care cu siguranță nu îți dorești să îl mai trăiești. Așa că înainte să te grăbești să încerci doar pentru că alții fac asta, sau pentru a-ți satisface curiozitatea, ia în calcul toate consecințele și gândește-te dacă merită.


Niciun comentariu: