joi, 30 ianuarie 2020

Fericirea


Fericirea este o stare de spirit până la urmă.
Dacă te-aş ruga să îm-i descrii ce înseamnă pentru tine fericirea cel mai probabil ai începe să faci o listă cu lucrurile, circumstanţele şi persoanele pe care ai dori să le ai în viaţa ta, convins fiind că cele de mai sus te vor face fericit pe deplin.
Oamenii cred în general că fericirea derivă din a avea ceea ce îţi doreşti în viaţă.
Chiar dacă simţim o oarecare satisfacţie atunci când obţii ceea ce îţi doreşti, aceasta este o fericire efemeră şi o satisfacţie pe moment, care nu are nimic de-a face cu adevarata fericire.
Poţi cumva explica de ce eşti fericit în anumite momente?
Nu poţi, se întâmplă să fi fericit pentru că eşti fericit, fără să existe şi o explicaţie.
De această fericire vorbesc eu. Despre fericirea aceea ca o stare permanentă de bine. Şi aceasta nu depinde de lucrurile pe care le avem ori de persoanele pe care le avem lângă noi într-un anumit moment al vieţii.
Ne-am obişnuit să credem că fericirea noastră depinde de o anumită persoană şi atunci când sentimentele nu sunt împărtăşite ne simţim dezamăgiţi, frustaţi, neâncrezători în forţele proprii.
Acest lucru se întâmplă pentru că ne transferăm toată energia în lucrurile exterioare şi nu căutăm această fericire înăuntrul nostru.
Priveşte-i chipul unui copil şi vei vedea că este fericit.
Ai spune că nu are nici o grijă, că părinţi îl ocrotesc şi îl apără şi de aceea este atât de liniştit şi fericit.
Dar dacă îl întrebi de ce este fericit, el nu îţi poate explica toate aceste lucruri de care tu eşti conştient ca adult.
Este fericit pur şi simplu. Vorbim aici de un copil care nu poate dişcerne anumite lucruri. El nu ştie că este fericit pentru că părinţii îl apără.
El este fericit pur şi simplu.
Cu toţii am fost învăţaţi încă din copilărie că „avem nevoie” de anumite lucruri pentru a fi fericiţi, dar adevărul este că tu eşti deja fericit dar nu îţi dai seama de acest lucru.
Mă întrebam de multe ori care este menirea noastră pe acest pămînt. Am citit ceva foarte frumos într-o carte despre asta: Menirea noastră pe acest pământ este, să ne purificăm permanent sufletul încărcat de amintirile şi experienţele imperfecte pe care le trăim.
Mi-am dat seama atunci că noi suntem deja perfecţi, că avem deja tot ce avem nevoie pentru a fi fericiţi, doar gândurile şi amintirile noastre sunt imperfecte.
Trebuie să păstrăm doar amintirile care ne ajută să trăim în prezent.
Câteva idei ce ţi-ar fi de folos sunt să elimini amintirile care te fac să trăieşti în trecut, să priveşti copii care se joacă şi vei înţelege ce înseamnă adevărata fericire.
Copii se avântă plini de bucurie şi entuziasm în faţa momentului prezent. Fericirea lor nu este cauzată de ceva anume, ci reprezintă o stare existenţială.
Descoperă cât mai multe oportunităţi de a fi tu insuţi.
Fă numai ce îţi place, dăruieşte, iubeşte şi nu aştepta nimic în schimb.
Aşa cum spuneam, tu eşti deja fericit. Aceasta este starea ta naturală de spirit.
Nu te mai amăgi singur crezând că dacă ai o anumită sumă de bani sau o anumită persoană lângă tine vei fi mai fericit.


Niciun comentariu: