vineri, 31 ianuarie 2020

Minciuna și consecințele lui


Despre minciună se poate vorbi ca și despre ceva obișnuit la anumiți indivizi. Ei strecoară printre adevăr, cuvinte false pentru a da culoare unor lucruri, fapt foarte periculos, căci de la acest tip de minciuni poți ajunge să-ți pierzi sufletul, iar până la a-ți pierde sufletul dacă nu ai memorie bună poți să fi descoperit ca un mare mincinos prin povestirea aceluiași eveniment în alt mod.
Cele mai periculoase minciuni sunt spuse în așa mod în care acela care minte redă tot ceea ce a inventat cu un spirit de convingere că și el o crede pe jumătate!
Sunt minciuni spuse din motivul de a murdării imaginea cuiva într-un mod în care numai o minte diabolică și cu un scenariu bine pus la punct este capabil să o facă.
Câți dintre noi nu ne-am trezit cu acuze sau povești de care nici nu aveam habar, aflăm lucruri de la alții că le-am făcut, iar noi nici măcar nu avem nici cea mai mică vagă idee de cele spuse!?
Mincinosul stăpânește o artă a cuvântului pe care o colorează după bunul său plac. Astfel se poate vorbi de minciuna spusă de plăcere, diferite povestioare, snoave, cu rol de a stârni umorul, diferite opere literare care narează sau descriu diferite situații, însă această minciună e de fapt ficțiune.
Sunt minciuni spuse pentru a proteja sau apăra pe cineva de a susține o mărturie mincinoasă care chiar și cu bunăvoință este tot atât de periculoasă ca oricare altă minciună.
Tot în categoria de minciuni se încadrează și faptul că nu spui tot adevărul, minciuni nevinovate dar care prin tăinuirea adevărului tot același impact îl au.
Am fost și noi la rândul nostru când am mințit chiar și o minciună nevinovată prin care ne-am alăturat și noi în rândul mincinoșilor. Deci nu există om pe această planetă care să nu fi mințit măcar odată.
Sunt situații când suntem nevoiți să mințim, acestea sunt minciuni ce fac parte din șirul vieții atunci când cineva ne întreabă dacă suntem bine, iar noi răspundem că da, ne voind să dăm explicații cuiva despre lucruri ce probabil nu le vrem împărtășite cu nimeni, ele fiind prea intime pentru urechea oricui. Sau de câte ori nu am avut de a face cu cineva insistent și ca să scăpăm de acea persoană am zis o minciună să scăpăm de insistențele lui.
De câte ori suntem într-o pasă proastă și insistă cineva la telefon și poate în acel moment chiar nu vrem să vorbim cu nimeni și explicăm gestul prin faptul că s-a descărcat telefonul, sau ți-a fost în geantă și nu l-ai auzit.
Aceste minciuni cum am zis sunt și aparțin ciclului vieții pentru a ne proteja într-un fel sau altul, dar tot în categoria minciunilor se încadrează chiar dacă sunt neadevăruri nevinovate.
În ziua de azi suntem înconjurați de minciuni atât din reclame, politicieni, persoane apropiate, prieteni iar toate acestea din cele din urmă ne dor cel mai rău.
Oamenii ajung să se mintă chiar și în cele mai simple cazuri când ar putea să zică adevărul, pentru că este mai comod să mintă și tu la rândul tău, neprimind sinceritate răspunzi la fel cu nesinceritate omenirii. Și uite așa am ajuns să ne simțim bine mințindu-ne, prin minciuni spuse și în cele din urmă ajungem să nu mai avem încredere în nimic și nimeni. Devenim suspicioși și răstălmăcim fiecare cuvânt spus de oricine.
Se va ajunge în stadiul în care cu cât minți mai frumos cu atât ești văzut mai bine. Cu cât poți conduce lumea de nas ești cel mai bine văzut și aici mă refer la politicieni.
Eu sincer rămân tot la părerea că minciuna, tot minciună e indiferent cât de frumos sună, indiferent de țelul sau scopul pentru care se minte și pe omul mincinos îl ajungi din urmă mai repede, ca pe câinele șchiop!


Niciun comentariu: