Istoricul Demény Lajos care îmi era o rudă îndepărtată și când vorbesc de el mă mândresc de fiecare dată. Cunoscându-l și conversând cu el în timpul când mergeam la bunicii mei în vacanța de vară.
Eu fiind copil pe vremea aceea aducându-mi aminte cu nostalgie de timpul acela pe când venea la bunicii mei.
Venea des in vizită în satul lui natal Filpișu Mic și de fiecare dată îi vizita și pe bunicii mei și stătea la povești și printre altele povestea și despre istorie, eu îl ascultam cu sufletul la gură și făcându-mă să simt acea stare de bine parcă retrăiam și eu acel moment și mă simțeam în mijlocul evenimentelor.
E o întâmplare ce prin cuvinte nu se pot descrie.
Mă gândeam să îl împărtășesc și vouă viața dumnealui, studiile, cariera profesională cât și ca om politic și de cultură. Cunoscut în țară cât și peste hotare.
Iată o descriere preluată de pe Wikipedia lui Demény Lajos din limba maghiară și tradus de mine în limba română.
Descriere:
Demény Lajos nume sub care a editat sunt Enyedi Lajos, Erdélyi Lajos.
S-a născut în satul Filpișu Mic, Județul Mureș în 06 octombrie 1926 – a decedat și a fost înhumat la București în 19 noiembrie 2010. Fost istoric , român, maghiar, istoric cultural, din 1995 fost membru al Academiei Române și membru corespondent al Academiei Ungare și a fost unul dintre membrii fondatori al partidului UDMR. Renumit cercetător stințific de istorie culturală secuiască.
Viața și lucrarea sa
Școala gimnazială l-a efectuat la Aiud și Reghin a continuat studiile la Târgu Mureș unde ulterior și-a format cariera didactică. După aceea a urmat cursurile Universității Babeș-Bolyai a studiat în Leningrad, Sverdlovsk și în cele din urmă in 1956 a câștigat gradul de candidat. Apoi, în București în 1959, a lucrat ca profesor la colegiul de partid, 1959-1963 a fost editor al Editurii Academice. Din 1964 a lucrat la Institutul de Istorie Nicolae Iorga, din 1971 a servit ca om de știință șef la Institutul de Naționalitate al departamentului de Istorie Nicolae Iorga. El a fost membru al Revistei de Istorie și materiale de istorie, istoric mass-media la colegiul de redacție al revistei.
La inițiativa sa în institut, a fost lansată noua serie Diplomatariul secuiesc.
Membru fondator al Uniunii Muzeale Ardelene. După 1989 a lucrat pentru un domeniu politic un timp scurt.
Începând cu anul 2009 până la moartea sa a fost președinte al atelierului științific București.
Cercetător ștințific în secolele al-XV-lea și al-XVIII-lea în domeniul de istorie culturală în era răscoalelor populare.
Merite:
Cu ocazia aniversarii a 75 de ani foștii colegi au publicat în onoarea sa: Cartea memorială Demény Lajos, Historia Manet București, 2001.
Premii
Premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, 1978
Ordinul de Merit în grad de Cruce al Republicii Ungare, 1997
Doctor Onorific al Universității József Attila din Seghedin
Premiul de excelență Báthory 2008.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu