vineri, 31 ianuarie 2020

Răutatea care ne domină


Mai ieri eram înconjurați de oameni înțelegători, săritori la necaz, apropiați la greu. Nu exista să ai o problemă și să apelezi la părinți, vecini sau la un bun prieten și să nu o rezolvi.
Oamenii erau mai darnici, mai calzi la suflet și erau mai uniți.
Azi fiecare trage numai pentru el, oamenii au devenit mai reci, egoiști, răi și neînțelegători.
Ce să mai zicem când cei apropiați de la care ai aștepta o vorbă bună măcar, îți întorc spatele uitând că tu la rândul tău i-ai ajutat când aveau ei nevoie. Iar acum când tu ai avea nevoie de ajutor și aici nu mă refer la ajutor financiar, ei îți întorc spatele cu nepăsare lăsându-te în voia sorții.
Să nu mai amintim că pentru ca să facă un rău nu trebuie mare efort și acesta din urmă îl primești cu vârf și îndesat dar fără al merita!
Am ajuns vremuri în care propriul părinte îți vrea răul și nici nu vă imaginați ca această rea voință la ce cote poate să ajungă.
Nici prin cap nu vă trece câtă ură, răutate poate fi în oameni. Unii își găsesc fericirea și doar așa sunt fericiți dacă pot pricinui altuia rău.
Am întâlnit oameni care dacă nu și-au atins scopul și nu au avut cu ce să te murdărească au inventat povești și au umplut o întreagă localitate cu minciunile lor aducând de exemplu martori mincinoși care de și nu au văzut nimic din cele susținute de aceia, susțineau minciuna lor cu vehemență. Aceasta nu este decât mărturie mincinoasă, pentru a murdări pe cineva nepătat, nevinovat a cărui singura vină era că era sufletist, corect și era respectat și apreciat. Iar acest lucru a stârnit ură, invidie și numai așa puteau să-l facă neom pe om prin murdărirea imaginii acestuia.
Am ajuns ca răul să triumfe iar binele să fie ceva ciudat și ieșit din comun. Nu mai există respect între oameni, iar de bun simț ce să spun, cred că nu au fost acolo când au împărțit-o.
Omenirea se îndreaptă spre o direcție greșită unde peste nu mult timp nu va mai conta dacă ai rude sau familie tot singur vei fi.
Am ajuns ca în momentul în care cazi alții te mai și împing în jos și te calcă în picioare ca tu să te simți și mai bine, în loc să te ajute să te ridici de pe pământ.
Dacă nu facem ceva în a îndrepta aceste lucruri vom ajunge să fim înconjurați de haos. Dar oare răutatea din oameni va dispărea, eu cred că nu până la o nouă ordine mondială.
Suntem sortiți ca să ne mâncăm unul pe celălalt.
Am ajuns să iubim banii, avuția, lucrurile și să folosim oamenii.
Am ajuns să iubim mai mult animalele ca pe noi înșine și mulți să își dorească mai mult un animal de companie decât un copil!
Să nu mai conteze sinceritatea să înflorească hoția, excrocheria, șarlatanismul, prostituția iar viața unui om să nu mai însemne nimic, să mori cu zile fără să îi pese cuiva de tine, iar respectul de sine să fie subestimat. Stau și mă întreb care ar fi cauza: sărăcia în care a ajuns această țară la cote alarmante sau pur și simplu răutatea din oameni? Voi ce părere aveți?


Viața în zilele noastre


Fiecare dintre noi ne-am născut cu un scop anume. Deși nu am fost întrebați unde vrem să ne naștem, sau dacă vrem să ne naștem.
Suntem duși cu forța la cămin, sau grădinițe de părinții noștri iar noi la rândul nostru procedăm la fel cu copii noștri. Eu îmi amintesc că am fost dus la creșă, unde copii stăteau în pătuțuri din lemn cu margini înalte, iar mulți copii plângeau de ți se rupea sufletul fără să fie băgați în seamă și adormeau epuizați de atâta plâns.
Urmăm toate etapele de școlarizare și înveți iar mai apoi te alegi cu un gust amar când vezi că truda nu ți-e răsplătită după merit. Oftezi că în alte țări salariile sunt cu mult peste câștigul tău și te întrebi că cu ce sunt mai presus ei decât noi, mă întreb noi cu ce suntem de vină pentru că tot oameni suntem.
Speri zi de zi că într-o bună zi totul va fi mai bine și că va exista odată și odată și dreptate.
După ce îți termini studiile și ai un loc de muncă, părinții te grăbesc să te căsătorești, ca mai apoi cât mai repejor să ai și un copil. Ba mai vin și membri familiei cu așa fă și așa procedează de îți vine să o iei la sănătoasa.
Dacă alegi să ai un apartament sau o casă proprie unde să poți să stai liniștit fără ca cineva să-ți facă reguli și să îți arunce în continuu că e casa lui, ești nevoit să iei împrumut de la o bancă să-ți poți realiza visul.
La banca respectivă ți se stabilește rata lunară ca mai apoi dacă ai întârziat cumva cu plata din cauza salariului de mizerie ce de multe ori abia îți ajunge să îți plătești utilitățile, da-poi din ce să mai și trăiești, încep să te streseze cu telefoane zilnic și să te pistoneze să plătești numaidecât rata lunară.
Am ajuns în zilele noastre să trăim într-un stres continuu ne mai având liniște și toate acestea le datorăm tot nouă oamenilor, pentru că am complicat atât de tare viața și lucrurile încât lucrurile care ar putea fi simple sunt din ce în ce mai complicate.
Te gândești că oare ce ai putea face ca lucrurile să meargă înspre mai bine, dar cu cât te gândești mai mult cu atât devii mai descurajat de lucruri ce devin din ce în ce mai complicate.
Nici măcar tratamentele pentru anumite boli ce erau până acum incurabile, deși sa găsit tratament nu sunt accesibile nouă sau sunt la niște prețuri astronomice. Medicamentele ne fac mai mult rău decât bine pentru că nimeni nu se străduiește să le facă mai eficiente pentru că altfel nu ar avea ei de câștigat. De ce credeți că se face așa multă reclamă la ele? Luând medicamente ajungi să ai alte afecțiuni ce necesită alte tratamente și astfel devine un cerc vicios din care nu mai ai scăpare.
Să nu mai zicem că contribuim la asigurările de sănătate pe degeaba, pentru că în momentul când te îmbolnăvești ca să beneficiezi de analize trebuie să te programeze, ori le plătești în totalitate dacă nu poți aștepta.
Asta suntem noi, ne place să ne gândim doar la noi să fim egoiști, superiori față de semenii noștri, unde uni părinți nu mai vreau nici măcar binele copilului lor și în loc să se bucure că îi este bine bagă strâmbe să nu îi mai fie bine. Sunt uni părinți care în loc să se bucure pentru realizările copilului lui îi pricinuiește greutăți și se bucură de necazul lui, ba se mai bagă și în viața personală.
Am ajuns la ce se numește începutul sfârșitului. Noi oamenii am ales să fie așa, numai noi suntem răspunzători pentru ceea ce se întâmplă.
Noi simpli cetățeni suntem prea mărunți și nesemnificativi ca să putem face ceva. Suntem puțini cei care vor bine. Restul oamenilor ne privesc pe noi ca pe niște ciudați pentru simplul fapt că ne pasă pentru tot ceea ce se întâmplă, pentru că scriem, ne implicăm și tragem semnale de alarmă că nu este bună direcția în care avansăm.
Numai împreună putem reuși să schimbăm în primul rând mentalitatea, modul de a gândi, să devenim mai buni și mai ales să încetăm în a fi egoiști pentru că numai așa vom avea o viață mai bună.


Cei mai frumoși ani alături de tine


A sosit și ziua cea mai specială din viața noastră și anume ziua aniversării căsătoriei, care deși au trecut niște ani, parcă te-aș cunoaște de o viață, iar fiecare zi petrecută alături de tine mi se pare, la fel de frumoasă, romantică, unică ca la începutul relației noastre.
Fiecare zi ne rezervă ceva unic, și nu ezit să recunosc că am acelea-și emoții ca în prima zi.
Mă bucur enorm că am reușit să păstrăm acel sentiment unic, ceea ce ne face atât de uniți și mai apropiați și anume dragostea, dăruirea, răbdarea, sinceritatea, comunicarea, înțelegerea, statornicia ce este atât de importantă într-o relație ca și aerul.
Am trecut și prin perioade bune și mai puțin bune, dar aceste încercări nu au făcut nimic altceva decât să ne unească și mai mult și să întărească relația noastră și acest lucru a fost ce m-a motivat să fac următorul pas. Pas care a contribuit la clădirea și consolidarea relației noastre ce a devenit piatra de temelie la clădirea unei legături sufletești ce s-a înfiripat atât de puternic încât nu cred că există ceva, sau cineva să poată destrăma această poveste de dragoste, pe care am pecetluit-o cu dăruire întru totul unul altuia prin legământul suprem al căsătoriei noastre.
Ce Dumnezeu a unit nimeni și nimic nu poate să despartă!
Condimentul secret este faptul că de și de multe ori ne-a fost greu să fim sinceri am considerat că este necesară a cea sinceritate fără de care veriga ce ne leagă nu ar fi atât de puternică.
Adevărul este că de și nu este pe placul tuturor și de multe ori îți este foarte greu să decizi cum să spui anumite lucruri pe față, fără să fi greșit înțeles, este varianta cea mai corectă față de partenerul de viață și de și nu îi prea convine oricui, te scutește de multe necazuri ulterior!
Mulți ne privesc cu o oarecare invidie pentru legătura strânsă pe care o avem și pot să spun cu mâna pe inimă că rar am întâlnit cupluri asemeni nouă, care să se respecte reciproc și să se iubească, să se cunoască, să se alinte atât de mult cum procedăm noi.
Iar ceea ce ne unește și mai mult este fidelitatea de care dăm dovadă și comunicăm despre orice, discutăm tot și luăm decizii împreună!
Încă de la început am considerat vitală dezbaterea ori cărei teme ce este în interesul nostru și despre ori și ce problemă apare atât personal, cât și public.
Discutăm orice, ne sfătuim, suntem foarte uniți, deschiși și ne susținem zi de zi atât moral cât și sentimental.
Suntem foarte ambițioși, hotărâți, știm ce vrem de la viață, simțim când careva dintre noi este trist, sau apare o problemă și încercăm să ne ridicăm moralul unul celuilalt chiar dacă acest lucru înseamnă să născocești chiar și o glumă sau să recurgi la alte șiretlicuri ce îmi este specific mie! Sau pur și simplu ne luăm în brațe pentru a ne consola unul pe celălalt cu atingeri gingașe, călduroase și drăgăstoase pentru că în acele momente se întărește legătura între noi și ne dăm frâu liber simțurilor.
Acest lucru nu înseamnă altceva decât că ne completăm unul pe celălalt fie bine sau rău.
La mulți ani frumoși împreună iubita mea soție!!!




Oamenii sensibili


Majoritatea oamenilor care au o sensibilitate mai mare, sunt cei care au trecut prin anumite greutăți în viață, dar sunt și cei care se nasc cu acest har. Ei sunt în măsură să simtă mult mai adânc orice simțire și se emoționează foarte repede.
Acești oameni sunt capabili să înțeleagă și să observe greutățile și dificultățile cu care se confruntă semenii lor chiar dacă aceștia ascund acest lucru.
Au un suflet de aur și nu pot ține ură chiar dacă nu pot ierta anumite gesturi, sau greșeli comise de semenii lor. Sunt cei mai complecși oameni întâlniți vreodată. Datorită faptului că au școala vieții, văd dincolo de cuvinte și reușesc ca prin citirea comportamentului celorlalți, să citească chiar și ce gândesc acele persoane. Au un spirit de observație mult mai dezvoltat decât restul oamenilor.
Partea cea mai neplăcută este că ei suferă enorm de mult chiar și în timp ce zâmbesc, știu foarte bine să ascundă adevăratele trăiri din sufletul lor, sunt totodată persoane puternice care știu ce vor de la viață. De multe ori sunt îngândurați, triști din cauza nedreptăților vieții. Ei ascultă mereu de vocea interioară și sunt mai precauți în luarea deciziilor.
Prin lecțiile date de viață au evoluat atât intelectual cât și psihic. De ochii lor vigilenți nu scapă nimic neobservat, chiar dacă ei se prefac că nu știu multe lucruri.
Din anumite gesturi, știu să deducă multe lucruri și știu exact ce ascunde persoana cu care conversează.
Acești oameni sunt sufletiști, pasionali, mai înțelegători, sunt primii când e nevoie de ajutor, sunt acei oameni care la nevoie nu pot să treacă indiferenți, dacă ceva sau cineva ar avea nevoie de ajutor. Dar nu suportă să fie trădată încrederea lor, nu suportă minciuna, oamenii cu doua fețe.
Știu exact când sunt duși de nas chiar dacă ei se lasă să se creadă că au crezut acele persoane. Sunt capabili să analizeze lucrurile și să estimeze adevărul dintr-o conversație nu prea sinceră. Nu sunt niște oameni comozi, Uneori sunt greu de înțeles și au un caracter de fier cu o intuiție extraordinară.
Se atașează foarte greu datorită faptului că au suferit multe decepții, le e frică să nu sufere din nou pentru că pun mare accent pe relația lor cu partenerul de viață, de cele mai multe ori neglijându-se pe sine însuși, iar faptul că cineva s-ar folosi în mod abuziv de bunătatea lor îi deranjează la culme.
Pe cât sunt de buni, înțelegători pe atât de vehemenți pot să răspundă în unele situații nu prea plăcute, știu de asemenea să riposteze la fel de dur și să pună punctul pe “I” dacă este cazul!
Știu să fie toleranți și chiar dacă nu îi înțeleg pe anumiți oameni, știu să le accepte cu bune și cu rele, dar cu aceste persoane vor avea relații mai la distanță, ne lăsându-i în intimitatea vieții lor.
Majoritatea dintre ei par misterioși și greu de descifrat datorită scutului construit, pentru autoapărare din precauția de a nu suferi.
Sunt sinceri, știu să păstreze secretul foarte bine și acești oameni niciodată nu vor fi cu două fețe. Cu riscul de a nu fi plăcuți de cei din jur, ei sunt foarte direcți chiar dacă o fac finuț, discret pentru a nu supăra prea tare.
Datorită sincerității de care dau dovadă au foarte mult de pierdut în viață, deoarece ei nu vor fi niciodată lingușitori și nu curăță ouă nimănui.
Acești oameni au nevoie de multe ori de liniște, sunt oameni creativi, le place să creadă că pot schimba prin bunătate și pe cei din jurul lor.
Iubesc animalele, florile adoră să petreacă mult timp în natură, sunt iubitori de frumos, și vor căuta mereu armonia și preferă să fie mai mult timp alături de cei dragi.
Oamenii sensibili nu au personalitatea falsă, în relația lor sunt foarte atenți, este o plăcere să comunici cu ei despre orice fără bariere. Știu să asculte și sunt foarte deschiși pe orice temă.
Este foarte bine să-i avem alături de noi, fără să avem frică că vom fi trădați.


Rețeta unei relații reușite


Am întâlnit persoane zicând că ea, sau el a fost iubirea vieții mele, numai că din orgoliu, sau dintr-un cuvânt nespus s-au despărțit.
Aceste persoane rămân cu un gol imens în suflet, pentru că nimeni și nimic nu a reușit să umple acel gol rămas.
Aceste persoane de multe ori fac greșeala de a căuta într-un alt partener acea mare iubire, acea persoană pe care a iubit-o enorm, fie că asemănare fizică cu aceea, fie printr-un comportament ce-i face să-și amintească de acea persoană dragă.
Câți dintre noi nu am remarcat acest comportament ciudat zic eu, de a face comparație între persoana pierdută și cea prezentă.
Mulți fac reproșuri prin vorbe zicând, că fosta iubire așa făcea, tu nu faci așa, sau a avut calitățile pe care persoana respectivă nu le are.
Aici este greșeala enormă, pentru că fiecare persoană este diferită, are frumusețea și caracterul personal ce atrage ca un magnet o altă persoană. Niciodată nu se face comparație între fosta iubire și actuala iubire.
Fiecare poveste de dragoste are un alt început și datorită personalității fiecăruia diferă de la caz la caz.
Nu vom reuși să avem o relație stabilă dacă reproșăm tot timpul lucruri și însușiri, pe care ca o amprentă fiecare om o are diferită. Fiecare reacționăm diferit. Unii știu să iubească, să dovedească și prin fapte nu numai prin vorbe, iar unii nu se știu exterioriza chiar dacă țin la aceea persoană, sau nu vor.
Dacă observăm că avem multe lucruri diferite cu partenerul decât în comun, mai bine fiecare își urmează drumul, căutând o altă persoană ce îndeplinește anumite caracteristici, așteptări și avem mai multe lucruri în comun cu aceasta.
Dragostea este să te pui pe planul secund fără să aștepți ceva în schimb.
O relație reușită se bazează pe sinceritate, iubire, dăruire, înțelegere, respect, fidelitate și foarte multă comunicare.
Trebuie să ne cunoaștem partenerul la fel de bine ca pe noi înșine, să știm ce visuri are, care sunt lucrurile care îi plac și ce îl deranjează.
Este totodată foarte important să fim foarte sinceri și deschiși din prima clipă, altfel riscăm să provocăm dezamăgiri, pentru că mai devreme sau mai târziu vei da față în față cu trecutul și este mult mai bine ca partenerul să cunoască trecutul tău.
Foarte mulți din păcate realizează cât de importantă a fost acea persoană din viața lui după ce a pierdut-o din diferite motive. Și mai apoi realizează acest fapt când e prea târziu, sau din prea multă mândrie uită să rostească acele cuvinte magice ce ar putea salva relația.
Mulți îș-i pierd partenerii din cauza infidelității.
O relație în care ști că partenerul a călcat strâmb nu v-a mai funcționa, datorită faptului că nu poți trăi cu frica de a fi înșelat și a doua oară.
O relație care se bazează pe neîncredere, suspiciune, frică și teroarea de a nu-l pierde, nu mai este o relație normală, aceasta în cele din urmă devine un coșmar, din cauza căreia foarte mulți devin frustrați, depresivi și riscă să nu mai aibă încredere în nici într-un alt partener, devenind foarte geloși din prea multă dragoste.
Este foarte important să apreciem persoana de lângă noi, să-i oferim timp din timpul nostru și chiar dacă este greu, trebuie să comunicăm, să învățăm să ne deschidem sufletele și să spunem oricât ar fi de greu, ce nu ne este comod, astfel vom învăța să iubim chiar și cu defecte partenerul de viață. Să nu uităm că pentru a primi trebuie să și oferi, să oferi siguranța necesară prin care persoana de lângă tine să știe că este cel mai important lucru din viața ta! Să îi oferi credibilitate că în relația voastră nu există o a treia persoană, și să se simtă comod în această relație fără frica de a fi înșelat!
Ca să eviți neplăcerile trebuie să te gândești mai întâi dacă ție ți-ar place ca persoana dragă ție să facă la fel. Trebuie să te pui în locul celeilalte persoane și mai apoi să acționezi.
Să înveți să iubești așa cum ai vrea să te iubească pe tine servind drept exemplu demn de urmat.
Dacă reușești toate acestea, vei avea o relație demn de invidiat. Iar dacă reușești, să nu te miri dacă te vei trezi cu întrebări din partea altora și totodată să trebuiască să le explici, cum de ai o relație atât de reușită și care este rețeta?!


Minciuna și consecințele lui


Despre minciună se poate vorbi ca și despre ceva obișnuit la anumiți indivizi. Ei strecoară printre adevăr, cuvinte false pentru a da culoare unor lucruri, fapt foarte periculos, căci de la acest tip de minciuni poți ajunge să-ți pierzi sufletul, iar până la a-ți pierde sufletul dacă nu ai memorie bună poți să fi descoperit ca un mare mincinos prin povestirea aceluiași eveniment în alt mod.
Cele mai periculoase minciuni sunt spuse în așa mod în care acela care minte redă tot ceea ce a inventat cu un spirit de convingere că și el o crede pe jumătate!
Sunt minciuni spuse din motivul de a murdării imaginea cuiva într-un mod în care numai o minte diabolică și cu un scenariu bine pus la punct este capabil să o facă.
Câți dintre noi nu ne-am trezit cu acuze sau povești de care nici nu aveam habar, aflăm lucruri de la alții că le-am făcut, iar noi nici măcar nu avem nici cea mai mică vagă idee de cele spuse!?
Mincinosul stăpânește o artă a cuvântului pe care o colorează după bunul său plac. Astfel se poate vorbi de minciuna spusă de plăcere, diferite povestioare, snoave, cu rol de a stârni umorul, diferite opere literare care narează sau descriu diferite situații, însă această minciună e de fapt ficțiune.
Sunt minciuni spuse pentru a proteja sau apăra pe cineva de a susține o mărturie mincinoasă care chiar și cu bunăvoință este tot atât de periculoasă ca oricare altă minciună.
Tot în categoria de minciuni se încadrează și faptul că nu spui tot adevărul, minciuni nevinovate dar care prin tăinuirea adevărului tot același impact îl au.
Am fost și noi la rândul nostru când am mințit chiar și o minciună nevinovată prin care ne-am alăturat și noi în rândul mincinoșilor. Deci nu există om pe această planetă care să nu fi mințit măcar odată.
Sunt situații când suntem nevoiți să mințim, acestea sunt minciuni ce fac parte din șirul vieții atunci când cineva ne întreabă dacă suntem bine, iar noi răspundem că da, ne voind să dăm explicații cuiva despre lucruri ce probabil nu le vrem împărtășite cu nimeni, ele fiind prea intime pentru urechea oricui. Sau de câte ori nu am avut de a face cu cineva insistent și ca să scăpăm de acea persoană am zis o minciună să scăpăm de insistențele lui.
De câte ori suntem într-o pasă proastă și insistă cineva la telefon și poate în acel moment chiar nu vrem să vorbim cu nimeni și explicăm gestul prin faptul că s-a descărcat telefonul, sau ți-a fost în geantă și nu l-ai auzit.
Aceste minciuni cum am zis sunt și aparțin ciclului vieții pentru a ne proteja într-un fel sau altul, dar tot în categoria minciunilor se încadrează chiar dacă sunt neadevăruri nevinovate.
În ziua de azi suntem înconjurați de minciuni atât din reclame, politicieni, persoane apropiate, prieteni iar toate acestea din cele din urmă ne dor cel mai rău.
Oamenii ajung să se mintă chiar și în cele mai simple cazuri când ar putea să zică adevărul, pentru că este mai comod să mintă și tu la rândul tău, neprimind sinceritate răspunzi la fel cu nesinceritate omenirii. Și uite așa am ajuns să ne simțim bine mințindu-ne, prin minciuni spuse și în cele din urmă ajungem să nu mai avem încredere în nimic și nimeni. Devenim suspicioși și răstălmăcim fiecare cuvânt spus de oricine.
Se va ajunge în stadiul în care cu cât minți mai frumos cu atât ești văzut mai bine. Cu cât poți conduce lumea de nas ești cel mai bine văzut și aici mă refer la politicieni.
Eu sincer rămân tot la părerea că minciuna, tot minciună e indiferent cât de frumos sună, indiferent de țelul sau scopul pentru care se minte și pe omul mincinos îl ajungi din urmă mai repede, ca pe câinele șchiop!


Tinerii și problemele cu care se confruntă


Cea mai grea perioadă este vârsta adolescenței. Este vârsta la care majoritatea se simt puternici dar totodată neajutorați.
Este perioada în care se formează caracterul, realizează ce vor să devină când vor deveni adulți, care sunt prioritățile lor, dar în același timp au acces la foarte multe informații ce nu sunt pe deplin înțelese și din acest motiv devin ușor debusolați!
Este foarte important să se comunice cu ei, să aibă curajul să vorbească despre prieteni, despre ce le place să facă, despre lucruri înțelese sau înțelese pe jumătate, despre curiozități.
Această etapă a vieții este cea mai periculoasă deoarece rolul cel mai important îl joacă prietenii, colegii, iar adulții sunt priviți ca niște persoane ce nu îi înțeleg și de aici apare conflictul dintre generații.
Este foarte importantă comunicarea în această perioadă, cunoașterea cercului de prieteni, care au un impact deosebit de puternic prin anturajul în sine.
În această perioadă nu numai aspectul, corpul suferă modificări, ci schimbări majore apar la nivel emoțional, ei au sentimente contradictorii, iar în interiorul lor se duce o adevărată luptă cu inconștientul.
Și noi la rândul nostru am trecut prin aceste modificări și fiecare dintre noi știm cât de greu este să fi un adolescent care are impresia că nu este înțeles de nimeni!
Este foarte important să știm să ne apropiem de ei mai ales ca prieten și mai apoi ca părinte.
Chiar dacă ne este greu trebuie, să împărtășim și noi din experiențele trăite din acea perioadă, primind astfel încrederea lor și împărtășim astfel și noi emoțiile și trăirile din adolescență. Este foarte important să înțeleagă că indiferent ce probleme au, sau ce decizii iau, suntem mereu lângă ei și îi susținem!
Bineînțeles că sunt și tineri care consideră că nu au nevoie de susținere morală și de ajutor și preferă să rezolve toate problemele cu prietenii, sau de unul singur.
În acest caz adulții sunt văzuți ca niște inamici, iar înțelegerea dintre generații s-ar putea să survină doar la maturitate.
Această categorie de tineri preferă să învețe singuri din greșeala lor și astfel riscând să „dea cu capul de perete” de nenumărate ori.
În ziua de azi viitorul este destul de incert neavând nimic sigur și palpabil pentru majoritatea tinerilor, aici mă refer la instabilitatea locurilor de muncă și achiziționarea a unei case sau a unui apartament în momentul în care vor să-și întemeieze o familie!
Ei de mici învață de la societate că în zilele noastre ca să fii cineva trebuie să ai mașină, casă sau apartament, un servici bine plătit, haine de firmă etc.
Total eronat sunt aceste concepții, deoarece în viața de cuplu dacă nu este înțelegere nu este nimic, tot așa fără dragoste totul este robotic, iar zilele sunt petrecute aidoma unor mecanisme scârțâitoare și rigide. Uiți și nu găsești motivul pentru care să trăiești.
Să nu mai vorbim de faptul că majoritatea tinerilor se maturizează forțat și nu trec prin pașii firești ai copilăriei.
Greutățile și nesiguranța zilei de mâine are o amprentă atât de puternică încât și tinerii, adulții uită să se bucure de micile bucurii ale vieții. Ei fiind prinși în vâltoarea problemelor și stresului de zi cu zi.
Dar să nu uităm, cel mai important lucru și anume că doar o viață avem și aceasta este scurtă, chiar prea scurtă să le putem face pe toate și cel mai înțelept este să învățăm și din greșelile altora și să nu uităm să trăim și să iubim cu adevărat!


Gesturile mici


Uneori prinși în vâltoarea de zi cu zi a vieții, uităm de importanța unor gesturi ce au o importanță atât de mare în relația interumană.
Trec zile și poate chiar săptămâni în care ne comportăm ca niște roboți strict servici, casă, plata facturilor, iar a doua zi o luăm de la capăt. Uităm de importanța gesturilor, atenției, ce de cele mai multe ori ne costă doar timp din timpul nostru pentru a face persoana dragă de lângă noi fericită.
Stau și mă gândesc și realizez că stresul , frustrările și monotonia iau locul comportamentului firesc de atenție, a gândului pozitiv, iar de cele mai multe ori cuvintele de afecțiune și de dragoste sunt înlocuite de liniște, ignoranță, stres, răstiri, iar acest lucru nu este de loc îmbucurător.
Aceste comportări le remarc în jurul meu zi de zi și observ, că și legăturile oamenilor cu cei dragi devin din ce în ce mai reci. De multe ori ești apelat doar strict când au nevoie de ceva, sau au nevoie de ajutorul tău.
Egoismul pare să fie pe primul plan iar narcisismul ia amploare, înlocuind afecțiunea, păsarea, grijii unul față de celălalt.
Ajungem să nu mai comunicăm, să ne închidem în noi negăsind înțelegere și păsare. Chiar dacă ai încerca să comunici să te descarci de probleme, se remarcă niște cuvinte care sună cam așa: ce să zică ei, cât de greu le este lor, chiar dacă problemele tale au o gravitate dublă sau triplă nu vei găsi înțelegere nicăieri, dar să te mai aștepți la un gând bun, sau la un sfat. Și tot ei la un moment dat, îți reproșează că de ce nu împărtășești problemele prin care treci și atunci zic în sinea mea, de ce să zic, pentru că oricum nu le pasă, sau chiar sunt fericiți că problemele lor sunt mai mici decât ale tale.
Sunt foarte mulți care își aleg un partener, de care nu sunt pe deplin mulțumiți, și acum sunt în continuare în căutarea fericirii chiar cu riscul de a rămâne fără partener. Sunt mulți care caută și nu găsesc persoana apropiată visurilor lor și sunt care găsesc, iar din cauză că nu îndeplinește unele criterii sunt în continuare în căutarea unor noi cuceriri!
Însă sunt și oameni care se iubesc trup și suflet, care se bucură de fiecare moment petrecut împreună și în ciuda faptului că au trecut niște ani de când sunt împreună legătura, atașarea, dragostea este pe zi ce trece tot mai mare. Unde greutățile nu au despărțit ci prin comunicare și înțelegere s-a consolidat și mai mult legătura dintre ei. Unde încercarea altora cu disperare să îi despartă prin fel și fel de șiretlicuri și cuvinte inventate, nu a făcut altceva decât să aibă și mai mare încredere unul în celălalt discutând orice problemă zi de zi.
Și noi ne numărăm printre acei oameni norocoși care se iubesc foarte mult, unde atenția unul față de celălalt este pe primul plan. Sinceritatea, devotamentul și fidelitatea, comunicarea sunt cele mai semnificative, ce consolidează și leg o relație pe viață. Gesturile de atenție, dragoste și tandrețe nu este decât sarea și piperul, fără de care nu ar avea farmec o relație și ar deveni monotonă. Gesturile mici pe care le facem și le spunem au o mare importanță. Un gest frumos poate lua povara umerilor obosiți pe drumul vieții. O vorbă bună poate îndulcii inima precum o ploaie de vară.
Nu uitați să fiți mai înțelegători unii cu alții, să fiți mai atenți, mai îngăduitori, sinceri, devotați și de ce nu fideli!!!
Multă dragoste să aveți și iubiți-vă mult, viața este scurtă și trecătoare și este păcat să o irosiți degeaba, trăind doar momentul!


Drogurile și efectele lui devastatoare asupra organismului


Cât de ușor este efectul drogurilor? Ușor accesibile și deși interzise, tot mai utilizate de tineri, aici amintim doar câteva dintre ele, de exemplu barbituricele cum ar fi somniferele sau calmantele, amfetamina și ecstasy sunt sub formă de tablete iar canabisul, hașișul și până nu demult popularele etnobotanice care inițial erau prezentate ca plante inofensive dar s-au dovedit a fi foarte toxice și chiar letale. Toate acestea sunt considerate ”droguri” ușoare, care din nefericire tot ca și drogurile puternice provoacă dependență după prima utilizare.
Paradoxal însă, efectele pe care le provoacă aceste droguri psihoactive, halucinogene care nu sunt de loc ușoare și nu trebuie neglijate. Acestea sunt rezultatul unor amestecuri de plante uscate, care pot avea efect de drog. Mulți consideră că ele nu pot avea efecte nocive dat fiind că sunt ”naturale”, însă această idee este complet greșită. Este posibil chiar ca uneori plantele care s-au vândut în așa numite ”magazine de vise” în zilele noastre sunt vândute ilegal “sub mână”, să fie amestecate cu substanțe periculoase.
Chiar dacă poate fi extrem de tentant să fumezi ierburi pentru a încerca senzații tari pe care nu le-ai mai trăit niciodată. E bine de știut că stările pe care le provoacă aceste plante induc iluzia unei lumi și pot provoca stări precum râs fără motiv, euforie sau relaxare într-un fel dar nu sunt de loc ”de vis”, de oarece conțin substanțe halucinogene extrem de periculoase asupra organismului uman.
La celălalt capăt se află stări precum frica angoasă, tristețea sau paranoia. De și poate fi tentantă idee de a te detașa de lumea reală, problemele de concentrare și dificultate în raționament te pot duce la acțiuni pe care să le regreți ulterior. Mai mult, unii consumatori mărturisesc că au trăit chiar halucinații deosebit de grave, cu consecințe periculoase atât pentru ei cât și pentru cei din jur.
Dincolo de aceste stări mentale, fizic poți resimții senzații de vărsături, greață, transpirație excesivă, tremurături ale corpului, disfuncții ale ritmului cardiac.
Nu puține sunt cazurile în care este necesară spitalizarea, iar tratamentul este mult mai dificil deoarece nu se cunosc exact compozițiile chimice ale substanțelor consumate, iar problemele nu se opresc aici. Au fost înregistrate cazuri de deces imediat după consumarea acestora, iar medicii sunt total neputincioși în astfel de cazuri, datorită compoziției și cantității necunoscute ce poate provoca stop cardio-respirator fără însă să se poată readuce persoana respectivă la viață care a consumat aceste substanțe.
În cadrul unor studii realizate de către cercetători au observat faptul că multe persoane care au întrerupt consumul au resimțit stări similare sevrajului (stări de vomă, palpitații, dureri de cap, depresie și neliniște, cât și alte afecțiuni grave neurologice, circulare și vegetative).
Cele mai periculoase dar totodată și cele mai scumpe sunt heroina și cocaina care au o formă de prezentare diferită de celelalte droguri.
Heroina este o substanță ce provoacă dependență atât fizică cât și psihică încă de la primele doze. Forma brută a opiumului este obținută prin uscarea laptelui de mac, o substanță albă lipicioasă. Culoarea opiumului brut oscilează între maro și negru. După prelucrare, opiul brut poate fi mâncat, băut, injectat sau fumat, principala substanță psihoactivă fiind morfina. Morfina se extrage direct din macul alb.
Efectele negative pe termen scurt sunt respirație încetinită, gândire confuză, greață vărsături, lipsa reacției la durere, iar pe termen lung boli grave cum ar fi pneumonie, hepatita virală, HIV etc.
Manifestările de sevraj la dependența de heroină sunt tulburări vegetative ușoare (transpirații, senzație de frig, frisoane) până la colapsuri circulatorii grave, durere la nivelul membrelor, abdomenului, oaselor și mușchilor, tulburări de somn persistente, crize convulsive.
Cocaina este extras din frunzele tufei de coca la fel provoacă dependență dar față de celelalte droguri sunt trei stări ce caracterizează consumatorul de cocaină sunt stadiul euforic stare de fericire, nepăsare totală, râs fără motiv etc. Stadiul de stupoare în care respectivul aude voci, nu mai distinge lumea reală și stadiul depresiv se manifestă prin oboseală, indiferență și pasivitate apare riscul crescut al suicidului.
Pe termen scurt mucoasa nazală v-a suferi modificări prin faptul că este inhalat provoacă leziuni ulcerații și în cazuri grave perforații ale septului nazal. Pe termen lung este cel mai de temut dușman, deoarece prin înmuierea substanței cerebrale se poate ajunge la demență la final apare dezintegrarea fizică totală!
Consumul de droguri se poate transforma într-un vis urât pe care cu siguranță nu îți dorești să îl mai trăiești. Așa că înainte să te grăbești să încerci doar pentru că alții fac asta, sau pentru a-ți satisface curiozitatea, ia în calcul toate consecințele și gândește-te dacă merită.


Jurnal de blog


A sosit timpul să vă oferim o descriere mai detaliată despre noi, pe înțelesul tuturor, câteva cuvinte despre blogul nostru și ce anume ne-a determinat să scriem articole.
Într-un oraș cu o mărime medie ca și Reghin, dar având ca sprijin oameni minunați și nu în ultimul rând media și presa locală, noi Arabella și Ferenc am găsit un loc în această comunitate numeroasă de oameni deosebiți, unde prin intermediul articolelor noastre ne-am făcut auziți implicându-ne în diverse probleme pe care le-am considerat vitale și importante pentru noi toți cetățenii al acestui oraș. Totodată am scris și despre viață și tot ceea ce cuprinde trăirile, decepțiile, urcușurile și coborâșurile ei.
Am reușit să atragem un public cititor destul de numeros, iar pe această cale le mulțumim atât pentru aprecieri, cât și pentru că sunt alături de noi.
Pot să spun că am reușit să stârnim atenția publicului larg, cu acest blog, datorită vouă și pentru voi, pentru acest oraș, suntem mereu plini de idei, prompți în ceea ce privește problemele persistente.
Acolo suntem unde e nevoie de noi, în ciuda faptului că nu toți ne au la suflet, noi tot nu ne lăsăm până nu ne atingem scopul, adică până ce nu reușim să fim auziți.
Mulți nu ne agrează prezența, dar în ciuda acestui fapt noi tot nu ne lăsăm dezamăgiți și continuăm ca prin intermediul cuvintelor să ne exprimăm punctul de vedere.
Întotdeauna se poate mai mult doar trebuie curaj, dăruire și multă muncă și în acest fel am ajuns unde ne e locul în frunte, în așa scurt timp, ce pentru alții e numai un vis.
Mulți se întreabă oare cine sunt acești doi indivizi Arabella & Ferenc care scriu articole?
Iată că am deslușit acest mister acum.
Suntem doi oameni simpli dezghețați care știu ce vor de la viață, cu harul de a scrie.
Asta vrem și asta facem și nimeni nu ne va opri!
Așa că vom continua să facem ce putem noi mai bine, adică să scriem.
De ce am sta cu mâinile în sân și să privim cu indiferență acele probleme care ne ating direct pe noi și cu insistențe se pot rezolva?
Ne-am hotărât să ne implicăm peste tot.
Am fost și suntem mereu acolo unde noi considerăm că e nevoie de noi.
La momentul și locul potrivit, pentru că ne interesează soarta acestui oraș, mereu în centrul evenimentelor, dând timp din timpul nostru de a scrie articole interesante, captivante și cu bun gust și dacă ne implicăm nu o facem din punct de vedere financiar ci din hobby. Chiar dacă unii nu ne apreciază munca.
Sperăm ca de fiecare dată când citiți articolele noastre, să aveți nu numai o delectare plăcută ci și să învățați din greșelile altora și din experiența noastră de viață acumulată în timp!
Așteptăm în continuare sugestiile, opiniile voastre în legătură cu acest blog.
Cu ce ați vrea să fie îmbogățit? Ce subiecte v-ar interesa mai mult și ce articole ați mai vrea să apară în viitorul apropiat.
Vă mulțumim frumos pentru timpul și interesul acordat.
Cu respect. O zi frumoasă!


Ziua copilului


1 Iunie este ziua internațională a tuturor copiilor. Totodată această zi, ne duce cu melancolie înapoi în timp, amintindu-ne și noi la rândul nostru de copilăria care era cu totul altfel decât în ziua de azi.
Ne amintim cu nostalgie de vacanțele ce erau pline de peripeții și năzbâtii pe care le făceam pe vremea aceea, dar totodată nu uitam să citim povești, să desenăm, să sărim coarda, să jucăm șotron, Nu te supăra frate, Piticot, telefonul fără fir, remi, elastic etc.
Din păcate copii din ziua de astăzi prea puțin petrec în aer liber și mai mult timp în casă stând mai tot timpul în fața calculatorului sau pe alte aparate, navigând și jucând jocuri pe internet!
Învățați să vă trăiți copilăria, pentru că nu vor ține veșnic acești ani fără griji, în care primul gând după terminarea temelor este joaca.
Să vă păstrați zâmbetul larg, sufletul pur și ochii plini de sclipiri. Nu îi lăsați pe alții să vă ia bucuria acestor ani și nu acceptați să vă distrugă puritatea fragedă din sufletele voastre de copil. Nu uitați să fiți copii pentru că altfel veți ajunge să vă maturizați forțat, ajungând adulți prea devreme!
Nu uitați să vă jucați și să amintiți acest lucru și altora, să trăiți în prezent și în lumea reală și să vă bucurați de razele soarelui, de zumzetul albinelor și de cântecul fermecător al păsărelelor și nu vă lăsați păcăliți de lumea virtuală!
Acești ani sunt cei de care vă veți aminti cu mare drag, la fel cum și noi la rândul nostru ne amintim cu mare drag, că am fost și noi copii, cum am crescut și ne-am maturizat și noi la rândul nostru, am devenit părinți. Dar în sufletele noastre se ascunde și acum copilul din noi fără de care amintirile noastre ar fi pustii.
Pe această cale, dorim tuturor copiilor și tuturor celor care în sufletul lor sunt încă copii!
O zi superbă de 1 Iunie și să aveți parte în continuare de o copilărie fericită și fără griji și nu în ultimul rând tradiționalul La Mulți Ani!!!


joi, 30 ianuarie 2020

Din dragoste pentru tine


Cuvintele cu adevărat importante, de suflet, de dragoste adevărată, sunt rostite de cel care întradevăr face parte din viața ta și este viața ta. Aceste cuvinte sunt mai scumpe ca nestematele. Ele sunt cele care te îmbărbătează atunci, când greutățile vieții te frâng, te strivesc și te fac să urli de durere pe dinăuntru. Ele sunt cele care te fac, să crezi mai departe în tine, în propria ta persoană. Te fac să te simți unică și cu o valoare inestimabilă.
Acea persoană care este alături de tine, chiar și în momentele cele mai cumplite din viață, atunci când vrei să renunți și îți dă puterea, să găsești un motiv să mergi mai departe, îmbrățișându-te, sărutându-te și spunând, că ești totul pentru el și că viața fără tine nu ar avea nici un rost.
Da, acel om este sufletul tău pereche, care nu numai în momente de bucurie îți este aproape, ci și când ești cu moralul la pământ și ești de-a dreptul insuportabilă și atunci găsește puterea să te iubească, să te dezmierde, să te facă să taci cu un sărut, mai presus de toate să aibă puterea, să îți spună, că ești cea mai frumoasă întâmplare din viața lui și dacă ar trebui să aleagă din nou, tot pe tine te-ar alege, iar și iar fără a ezita.
Acest om care ești tu dragostea mea și meriți cele mai sincere sentimente, dragoste adevărată, fidelitate și timp din timpul meu, fapte pe care fără a ezita, ți le ofer cu mare drag, știind că nici un sacrificiu nu este prea mare, pentru dovada ta de iubire.
Pe această cale îți mulțumesc că ești devotat mie, trup și suflet și de cele mai multe ori reușești să mă lași fără cuvinte, plăcut surprinsă, de atenția, dragostea, afecțiunea, răbdarea cu care mă înconjori, astfel găsesc în tine ceea ce nu am găsit la nimeni.
Suntem nu numai suflete pereche, dar avem harul de a ne cunoaște slăbiciunile, sentimentele, iar iubirea ce ne unește, este cea mai pură din lume, ce prin cuvinte simple, nu se poate descrie întru totul.
Iartăm-i greșelile, pe care le fac uneori din prea multă dragoste și pasiune pentru tine. Aceste greșeli sunt cele mai pure gelozii, ce se întâmplă, când doi oameni se iubesc enorm și sunt dependenți unul de celălalt, iar din teama de a nu pierde persoana dragă, ce înseamnă totul, ajungi să fii chiar ridicol și enervant uneori fără să realizezi de fapt. Numai că din disperare și din prea mult zel greșești.
Devii egoist și nu vrei să împarți acea persoană cu nimeni, mai ales că, în ziua de azi vezi lucruri oribile, trădări, înșelări, sete de a face rău în familii, pe principiile că: „- Dacă mie nu îmi merge bine, nici altuia să nu-i fie”. Atunci când tot ceea ce ne înconjoară este vulgar, ispititor și amenințător pentru viața de cuplu, fără să vrei devii bănuitor, interpretezi și citești și cel mai mic gest, este greu să fii stăpân pe sine, pentru că în fond și la urma urmei este greu și imposibil să rămâi mereu tânără și frumoasă, atrăgătoare. De un lucru ești sigură însă că ele sunt frumoase, dar fără suflet majoritatea!
Mai ales dacă ai trecut prin clipe crunte, ajungi să sufli și în iaurt, pentru că, ca pățitul nu este nimeni!
Sper să mă înțelegi când devin distantă, frustrată pentru că, în acele momente am nevoie de foarte multă dragoste. Atunci sunt cea mai vulnerabilă, în acele momente am nevoie de tine și de dragostea ta cel mai mult!!!
Te iubesc enorm viața mea, ești mai important decât aerul pentru mine, mai important decât ploaia pentru pământ! Ești totul, ești viața mea!!!
Între noi este o iubire la care alții doar visează și prea puțini sunt cei care, ajung să și trăiască o poveste de iubire, ca a noastră!



Pe urmele unui istoric


Istoricul Demény Lajos care îmi era o rudă îndepărtată și când vorbesc de el mă mândresc de fiecare dată. Cunoscându-l și conversând cu el în timpul când mergeam la bunicii mei în vacanța de vară.
Eu fiind copil pe vremea aceea aducându-mi aminte cu nostalgie de timpul acela pe când venea la bunicii mei.
Venea des in vizită în satul lui natal Filpișu Mic și de fiecare dată îi vizita și pe bunicii mei și stătea la povești și printre altele povestea și despre istorie, eu îl ascultam cu sufletul la gură și făcându-mă să simt acea stare de bine parcă retrăiam și eu acel moment și mă simțeam în mijlocul evenimentelor.
E o întâmplare ce prin cuvinte nu se pot descrie.
Mă gândeam să îl împărtășesc și vouă viața dumnealui, studiile, cariera profesională cât și ca om politic și de cultură. Cunoscut în țară cât și peste hotare.
Iată o descriere preluată de pe Wikipedia lui Demény Lajos din limba maghiară și tradus de mine în limba română.

Descriere:

Demény Lajos nume sub care a editat sunt Enyedi Lajos, Erdélyi Lajos.
S-a născut în satul Filpișu Mic, Județul Mureș în 06 octombrie 1926 – a decedat și a fost înhumat la București în 19 noiembrie 2010. Fost istoric , român, maghiar, istoric cultural, din 1995 fost membru al Academiei Române și membru corespondent al Academiei Ungare și a fost unul dintre membrii fondatori al partidului UDMR. Renumit cercetător stințific de istorie culturală secuiască.
Viața și lucrarea sa
Școala gimnazială l-a efectuat la Aiud și Reghin a continuat studiile la Târgu Mureș unde ulterior și-a format cariera didactică. După aceea a urmat cursurile Universității Babeș-Bolyai a studiat în Leningrad, Sverdlovsk și în cele din urmă in 1956 a câștigat gradul de candidat. Apoi, în București în 1959, a lucrat ca profesor la colegiul de partid, 1959-1963 a fost editor al Editurii Academice. Din 1964 a lucrat la Institutul de Istorie Nicolae Iorga, din 1971 a servit ca om de știință șef la Institutul de Naționalitate al departamentului de Istorie Nicolae Iorga. El a fost membru al Revistei de Istorie și materiale de istorie, istoric mass-media la colegiul de redacție al revistei.
La inițiativa sa în institut, a fost lansată noua serie Diplomatariul secuiesc.
Membru fondator al Uniunii Muzeale Ardelene. După 1989 a lucrat pentru un domeniu politic un timp scurt.
Începând cu anul 2009 până la moartea sa a fost președinte al atelierului științific București.
Cercetător ștințific în secolele al-XV-lea și al-XVIII-lea în domeniul de istorie culturală în era răscoalelor populare.

Merite:

Cu ocazia aniversarii a 75 de ani foștii colegi au publicat în onoarea sa: Cartea memorială Demény Lajos, Historia Manet București, 2001.
Premii
Premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, 1978
Ordinul de Merit în grad de Cruce al Republicii Ungare, 1997
Doctor Onorific al Universității József Attila din Seghedin
Premiul de excelență Báthory 2008.


Suntem pregătiți de sacrificiul suprem?!


Pentru a obține ceva trebuie să renunți la ceva.
De multe ori ezităm să renunțăm tocmai din faptul că jertfa ar fi prea mare, iar acel lucru nu merită un sacrificiu atât de imens.
Ori ce vis, realizare îș-i cere jertfa lui.
O carieră strălucită este visul oricui, dar nu toți sunt dispuși să-și jertfească tinerețea sau familia pentru acest țel.
Așa cum nici cei care și-au clădit o carieră nu renunță la fel de ușor la ea pentru a deveni familiar.
Cei care sunt familiști nu sunt dispuși să-și distrugă fericirea și căsnicia pentru o idilă de moment și ireală.
Indiferent de vise, dorințe, gesturi tributul plătit este uneori dureros. De aceea trebuie să ne acceptăm limitele ca mai târziu să nu avem de suferit.
Este bine să asculți de intuiție și de vocea interioară și să te mulțumești cu ceea ce ai.
Trebuie să te gândești că foarte mulți visează, și își doresc cu desăvârșire să aibă ce ai tu, dar nu pot să-l obțină pentru motivul că, nu pot să dea sau să ofere mai mult!
Aici mă refer la înțelegere, armonie, dăruire, dragoste, sinceritate, fidelitate etc.
Sunt persoane care conspiră la ce ai tu și ar face ori ce le stă în putere să cobori de pe drumul drept, pentru dezbinarea armoniei dintre cupluri. Recurgând la tot felul de șiretlicuri și planuri diabolice pentru aș-i vedea realizat visul.
Pentru astfel de oameni nici un preț nu e prea mare ne având nimic, nu pierd nimic. Au doar de câștigat și totodată obțin o satisfacție imensă datorită planului lor bine pus la punct.
Dacă suntem dispuși să discutăm ori ce detaliu cu persoana dragă nouă, ne existând nici un secret și relația bazându-se pe seriozitate, fidelitate, respect atunci totul se rezolvă pozitiv.
Trebuie să comunicăm, să spunem lucrurilor pe nume. Să discutăm despre dorințele, așteptările, visele chiar și cele mai ascunse cu partenerul de viață.
Într-o relație care se bazează pe sinceritate, respect, comunicare, nu ai surpriza ca prin acumularea a multor diferențe de opinie să riști să se răcească relația voastră.
Trebuie să înveți să asculți, și să accepți și un alt punct de vedere și să cădeți amândoi la comun acord chiar și prin dezbaterea unor teme delicate.
E nevoie să îți sacrifici timp din timpul tău și să acorzi atenția cuvenită și relației voastre.
Dacă însă nu ești destul de sincer și ascunzi lucruri delicate riști să fi înțeles greșit și să cazi într-o capcană periculoasă și anume un cerc vicios din care s-ar putea să nu mai ai cale de ieșire.
Spun asta pentru că odată ce nu ești sincer și ai mințit riști să uiți ce ai susținut și astfel automat vei fi descoperit prin faptul, că vei susține un alt adevăr.
Spunând adevărul nu trebuie să reții nimic, astfel nu riști să dezlănțui un conflict ne plăcut.
Dacă taci și ții în tine se va observa după o schimbare de comportament, că ceva nu este în regulă cu tine, devii ușor irașcibil, stresat, din cauza că singur cu siguranță nu vei găsi o cale de ieșire din acea situație devenind chiar o povară, producând adevărate frustrări și mustrări de conștiință.
Chiar dacă este greu să acceptăm, trebuie întotdeauna aleasă calea sincerității. Totodată trebuie blocată aproprierea unei astfel de persoane care intuitiv simțim că nu are gânduri curate!
Multe cupluri ar fi și acum împreună dacă nu ar fi dat curs unor tentații, fantasme ne reale sau plăceri de moment, pe care le-au regretat în cele din urmă.
Au sacrificat tot ce aveau mai bun, ne conștientizând pe moment și căzând pradă tentațiilor.
Nu aceia vor distruge relația ta care încearcă acest lucru, ci acea parte care le dă ocazia să se întâmple acest lucru.
Din păcate mulți trăiesc și se confruntă cu astfel de probleme, doar că uită un lucru, înșelatul nu este o greșeală, este o alegere!
Majoritatea trăiesc aceste drame ne având curajul să pună capăt acestor chinuri.
Din prea multă iubire unii iartă, iar din această cauză vor trăi cu acea frică a faptului că ori când se poate repeta, este întrebare numai de timp.
Opinia mea ar fi, dacă cei care se cunosc atât de bine pe sine însuși și știu că nu pot trăi prin statornicie și fidelitate să nu-și întemeieze familii.
Liberi și independenți fără să le ceară cineva socoteală îș-i pot trăi propriile vieți, fără să chinuie niște suflete ne vinovate!


Femeia puternică


De multe ori auzim această afirmaţie că o femeie este puternică.
Dar nu toate reuşesc acest lucru. Este foarte dificil şi greu ca indiferent de greutăţile ce ţi le rezervă viaţa să rămâi în picioare, sau să cazi în picioare la fel ca o pisică.
Uneori dacă ai senzaţia că viaţa prin greutăţile ei a dat cu tine de pământ trebuie să ai curajul şi puterea să te ridici şi să o iei de la capăt.
După cum ştim viaţa ne oferă foarte multe suişuri şi coborâşuri.
De multe ori avem impresia că este chiar ne dreaptă şi ne mirăm cum reuşim să avem totuşi puterea să facem faţă şi să o luăm de la capăt din nou.
Multe femei ar renunţa la primele greutăţi şi aici mă refer la viaţa de cuplu.
În ziua de azi rar mai găseşti o persoană care să aibă nu numai puterea, dar şi voinţă să lupte acolo unde altă femeie demult ar fi renunţat!
O femeie puternică este iubitoare, răbdătoare şi de cele mai multe ori pe dinăuntru de şi urlă de durere nu lasă să se vadă acest lucru.
Este ca o auto apărare prin felul că nu afişează tot ce simte.
Ştie că nu se poate confesa oricui pentru că dacă nu trăieşti şi tu la fel cu o asemenea intensitate tot ceea ce se întâmplă, nu ai cum să înţelegi aceste simţiri, trăiri.
Ba chiar în loc de înţelegere ştie că nu va primi un sfat bun ba chiar alţii au o anumită satisfacţie prin faptul că treci prin momente dificile şi riscă să se uite chiar ciudat la ea.
Aceste femei puternice la prima vedere par mai distante, mai reci, misterioase chiar.
Zilele sunt precum o ruletă rusească, nu şti în momentul în care te trezeşti ce îţi oferă acea zi.
Ele ştiu foarte bine ce vor de la viaţă şi totdeauna găsesc o rezolvare pe moment în orice situaţie.
Întotdeauna se descurcă şi găsesc o portiţă din ori ce împrejurare şi rezolvă totul cu succes.
Dar din păcate în urma trăirilor şi a experimentelor neplăcute de la viaţă vor deveni nişte psihologi experimentaţi şi vor tălmăci fiecare cuvânt în sine analizând mesajul şi vor urmări inclusiv fiecare gest în parte şi devenind astfel chiar pesimiste în ceea ce priveşte relaţiile interumane.
Va vedea dincolo de acel mesaj şi va observa chiar dacă nu va zice nimic, dacă acele cuvinte sunt spuse din suflet, dacă minţi sau dacă pur şi simplu eşti corect, direct prin ce afirmi.
Din acestă cauză nu va avea nici prea mulţi prieteni, pentru faptul că nu va îngădui să fie manipulată de oameni cu cuvinte false şi minciuni.
Cel mai câstigaţi sunt persoanele care sunt directe, sincere, pentru că de şi este foarte greu mai repede acceptă un adevăr dureros decât o minciună frumos ambalată.
Nu lasă să o citească ori cine şi nu lasă să se vadă, de ce insuşiri este înzestrată de la viaţă.
Deci prin acest fapt este mai mult decât pare la prima vedere!


Fericirea


Fericirea este o stare de spirit până la urmă.
Dacă te-aş ruga să îm-i descrii ce înseamnă pentru tine fericirea cel mai probabil ai începe să faci o listă cu lucrurile, circumstanţele şi persoanele pe care ai dori să le ai în viaţa ta, convins fiind că cele de mai sus te vor face fericit pe deplin.
Oamenii cred în general că fericirea derivă din a avea ceea ce îţi doreşti în viaţă.
Chiar dacă simţim o oarecare satisfacţie atunci când obţii ceea ce îţi doreşti, aceasta este o fericire efemeră şi o satisfacţie pe moment, care nu are nimic de-a face cu adevarata fericire.
Poţi cumva explica de ce eşti fericit în anumite momente?
Nu poţi, se întâmplă să fi fericit pentru că eşti fericit, fără să existe şi o explicaţie.
De această fericire vorbesc eu. Despre fericirea aceea ca o stare permanentă de bine. Şi aceasta nu depinde de lucrurile pe care le avem ori de persoanele pe care le avem lângă noi într-un anumit moment al vieţii.
Ne-am obişnuit să credem că fericirea noastră depinde de o anumită persoană şi atunci când sentimentele nu sunt împărtăşite ne simţim dezamăgiţi, frustaţi, neâncrezători în forţele proprii.
Acest lucru se întâmplă pentru că ne transferăm toată energia în lucrurile exterioare şi nu căutăm această fericire înăuntrul nostru.
Priveşte-i chipul unui copil şi vei vedea că este fericit.
Ai spune că nu are nici o grijă, că părinţi îl ocrotesc şi îl apără şi de aceea este atât de liniştit şi fericit.
Dar dacă îl întrebi de ce este fericit, el nu îţi poate explica toate aceste lucruri de care tu eşti conştient ca adult.
Este fericit pur şi simplu. Vorbim aici de un copil care nu poate dişcerne anumite lucruri. El nu ştie că este fericit pentru că părinţii îl apără.
El este fericit pur şi simplu.
Cu toţii am fost învăţaţi încă din copilărie că „avem nevoie” de anumite lucruri pentru a fi fericiţi, dar adevărul este că tu eşti deja fericit dar nu îţi dai seama de acest lucru.
Mă întrebam de multe ori care este menirea noastră pe acest pămînt. Am citit ceva foarte frumos într-o carte despre asta: Menirea noastră pe acest pământ este, să ne purificăm permanent sufletul încărcat de amintirile şi experienţele imperfecte pe care le trăim.
Mi-am dat seama atunci că noi suntem deja perfecţi, că avem deja tot ce avem nevoie pentru a fi fericiţi, doar gândurile şi amintirile noastre sunt imperfecte.
Trebuie să păstrăm doar amintirile care ne ajută să trăim în prezent.
Câteva idei ce ţi-ar fi de folos sunt să elimini amintirile care te fac să trăieşti în trecut, să priveşti copii care se joacă şi vei înţelege ce înseamnă adevărata fericire.
Copii se avântă plini de bucurie şi entuziasm în faţa momentului prezent. Fericirea lor nu este cauzată de ceva anume, ci reprezintă o stare existenţială.
Descoperă cât mai multe oportunităţi de a fi tu insuţi.
Fă numai ce îţi place, dăruieşte, iubeşte şi nu aştepta nimic în schimb.
Aşa cum spuneam, tu eşti deja fericit. Aceasta este starea ta naturală de spirit.
Nu te mai amăgi singur crezând că dacă ai o anumită sumă de bani sau o anumită persoană lângă tine vei fi mai fericit.


Internetul și efectele lui negative


Tehnologia modernă domină treptat toată copilăria celui mic, făcându-l dependent de ea, fapt ce te îngrijorează foarte tare. În mod cert, nu ai cum să excluzi tehnologia din viața copilului și nici nu este indicat să faci asta, însă o poți introduce în mod productiv în dezvoltarea lui.
Cea mai bună abordare constă în găsirea unui echilibru în timpul acordat de copil acesteia, în reducerea efectelor adverse și încurajarea avantajelor de care poate beneficia.
Există o mulțime de motive de îngrijorare când vine vorba de invazia tehnologiei în rândul copiilor.
În ziua de astăzi, ei încep să substituie multe jocuri și activități educative esențiale pentru dezvoltare cu gadget-uri care încep să facă toată treaba în locul lor (telefoane, iPod-uri, tablete etc.)
Micuții devin din ce în ce mai absorbiți de puterea și capacitatea acestor accesorii și ignoră alte activități. Specialiștii avertizează că calculatorul sau alte produse ale tehnologiei moderne sunt extrem de periculoase pentru cei mici. Nu numai că favorizează sedentarismul, dar împiedică și crearea unei vieți afective bogate și a unei gândiri creative (abilități sociale reduse, lipsa empatiei etc.)
Cu cât copilul petrece mai mult timp în compania acestor produse şi se adâncește în ele, cu atât este mai dezorganizat, are performanțe școlare scăzute, este indisciplinat, iar sănătatea lui are de suferit. Specialiștii susțin că majoritatea adolescenților din ziua de azi au greutăți în a identifica emoții sau sentimente la cei din jur, ceea ce îi împiedică să simtă empatie sau să simtă bucurie, furie sau alte emoții importante în dezvoltarea lor afectivă.
Pe lângă aceste efecte, micuții pot asimila informații greșite, nepotrivite pentru vârsta lor și pot avea un grad de violență cibernetică care le afectează viața, comportamentul și modul de a gândi.




Jurnalul etapelor vieții


Mulţi oameni după ce trăiesc o traumă sau păţesc ceva ce le marchează profund fac greşeala de a povesti şi celor care probabil se bucură de necazul sau neplăcerea trăită.
O opţiune ar fi să ia o foaie de hârtie şi să scrie exact prin ce au trecut cu intensitatea trăită chiar cu lux de amănunte toate întâmplate şi petrecute din punctul lor de vedere.
Adăugând mai apoi toate acestea la un loc si păstrându-le pentru posibilitatea de a le re putea citi şi învăţa din toate acestea, sau să tragă concluzii şi mai târziu, bineînţeles că anumite traume de exemplu pierderea cuiva şi acele trăiri nu sunt indicate să le scriem şi să le păstrăm, pentru că ar pricinui o durere prea mare retrăirea lor citindu-le din nou.
Foarte mulţi oameni omit aceeaşi greşeală de mai multe ori ne învăţând din cele întâmplate şi tocmai la astfel de trăiri mă refeream mai ales la cele importante ce nu ar strica să fie recitite la nevoie. Astfel ne-am putea scuti de anumite neplăceri ce se repetă tocmai din faptul că viaţa ne dă o lecţie dar noi uităm cu desăvârşire, sa ne străduim măcar să nu comitem aceeaşi greşeli de nenumărate ori.
Retrăirea a unor neplăceri au un impact negativ şi asupra vietii de cuplu. Aceste greşeli repetate pot lăsa loc de interpretări in fel şi chip provocând, chiar răcirea relaţiei ce nu duce la un final fericit.
Chiar şi unele notiţe a unor evenimente importante din viaţa ne pot fi de mare ajutor în a ne aminti şi peste ani acele clipe de bucurie trăite cu tandreţe, iar în anumite momente chiar ne pot readuce acele trăiri de fericire umplându-ne sufletele de stare de bine şi prin asta ne încărcăm cu energie pozitivă chiar şi în momente mai puţin fericite, pentru că viaţa după cum ştiţi nu este numai bucurie are şi ea suişurile şi coborâşurile ei.
Nu întâmplător pe vremuri se scriau jurnale unde erau introduse evenimentele importante, iar acestea erau ţinute în locuri secrete pentru a nu ajunge pe mâna oricui, acestea fiind strict personale şi conţineau chiar anumite secrete ce numai titularul avea dreptul să le deţină.
Bineânţeles datorită faptului că acestea dacă ajungeau pe mâini nepotrivite provocau neplăceri persoanei respective, şi nu numai.
Viaţa e în mâinile voastre, fiecare îş-i alege propiul destin după opţiunea şi nevoile lui dorite. Un lucru important, esenţial şi firesc din tot acest articol este că ceea ce faci fă-o în aşa fel, ca să aibă şi altul ce învăţa din experienţa ta.


Dragostea e complexă


Toţi ştim să iubim, căci ne-am născut cu darul acesta. Unii o fac firesc şi spontan bine, dar majoritatea trebuie să o reânveţe, să-şi reamintească cum se iubeşte.
Femeia în dragoste suferă mai mult decât bărbatul, dar ştie să ascundă foarte bine suferinţa! Doar atunci când suferinţa e prea mare se observă că e tăcută afundată într-o lume a gândurilor încercând din răsputeri să evadeze din acea stare!
Totuşi merită să iubeşti! E tot ce poate fi mai frumos in lumea asta. De fapt dragostea face lumea mai frumoasă.
E un sentiment pe care nu îl poţi descrie. Îţi inundă sufletul şi ai vrea să îl descri în fel şi chip, dar realizezi că orice şi oricâte ai spune sunt prea puţine.
Nu trebuie să îţi fie frică să iubeşti. Mai degrabă ar trebui să te îngrozească gândul de a nu iubi. O viaţă fără iubire e pustie, e fără sens, e… de fapt nu e.


Iubirea și rolul ei în viață


Foarte mulţi au încercat în fel şi chip să scrie în cuvinte despre nevoia de a iubi, despre iubire, în ce fel devenim dependenţi de aceasta şi ce sentiment minunat este când iubeşti şi eşti iubit, ce echivalează cu doza zilnică de drog numită dragoste.
Bineînţeles că nu poţi să redai în cuvinte tot ceea ce simţi, de multe ori chiar rămâi în pană de idei tocmai cănd ai vrea să faci persoana iubită să înteleagă ceea ce simţi.
Dar un mic truc totuşi există arătând prin fapte cu mângâieri, alint, sărut, timp din timpul tău, afecţiune. Sunând-o/sunându-l când se asteaptă mai puţin când greşeşte să-l ierţi să nu ţii niciodată mânie mai mult de câteva minute să-i faci surprize cu o melodie dedicată pe chat sau Facebook sau oriunde, iar când il va găsi v-a fi nespus de bucuros/bucuroasă pentru un mic gest, dar cu atât de multă dragoste.
Dragostea uneori doare, te doboară sau te ridică. Dă cu tine de pământ când te aştepţi mai puţin. De aceea să fim foarte atenţi întotdeauna cum ne exprimăm chiar dacă este o problemă delicată trebuie discutată cu persoana iubită, trebuie să existe comunicaţie şi deşi nu este uşor trebuie să spunem tot ceea ce ne doare, sau în ce fel vedem noi altfel lucrurile.
Poate la început nu v-a fi uşor dar este foarte important să ne deschidem persoanei iubite deoarece dacă se adună prea multe negativisme se ajunge la situaţia că deşi se iubesc foarte mult anumite cupluri se despart tocmai din lipsa comunicaţiei.
În momentul în care persoana de langă tine nu este dispusă să vorbească deschis despre neîntelegerile şi neplăcerile din cuplu să recunoască vina şi să încerce să „repare” acea problemă clar este o cauză pierdută.
Nu poate comunica şi nu recunoaşte în ruptul capului problema ca şi cum tu ai fi singurul vinovat şi încerci mereu să-i pricinuezi disconfort ca şi cum toate s-ar întâmpla doar în capul tău, şi nu stă să discutaţi despre toate aceste aspecte, clar nu îl/o interesează ca această relaţie să meargă.
Probabil este un veşnic cuceritor ce iubeşte viaţa şi chiar nu-l/nu o interesează relaţia voastră atât de tare şi trăieşte doar momentul ne gândindu-se la viitor.
De multe ori se intâmplă că e prea încăpăţânat să recunoască greşeala din orgoliu şi trebuie să recurgi la alte metode pentru a-l convinge că nu este bine acest lucru şi otrăveşte relaţia cu mândria lui.
Într-o relaţie întotdeauna unul iubeşte mai tare ca celălalt şi acela va avea de pierdut cel mai mult.
V-a suferi mai mult, se va simţi neândreptăţit de cele mai multe ori pentru că pe bună dreptate dacă oferi îi ceri, de la persoana iubită atât atenţie, dragoste, fidelitate şi tot ce aparţine în acest capitol.
De multe ori cel ce pune suflet într-o relaţie ajunge să nu mai vrea să iubească de frică să nu fie rănit din nou şi de frica retrăirii acelor sentimente neplăcute.
Se ataşează mai greu de persoane construind un „zid” protector în jurul inimii lăsând o aparenţă rece. Totodată sunt multe motive pentru care ai anumite aşteptări de la persoana dragă ţie.
Trebuie să te iubească pentru că l-ai acceptat cănd nimeni nu a făcut-o, pentru că ai continuat să fi al lui chiar şi când după părerea ta nu merita.
Ai fost acolo de fiecare dată când era fericit, trist, nervos, dezorientat, confuz, distrus, retras.
Trebuie să te iubească pentru că tu l-ai iubit de la început necondiţionat. Pentru că ai văzut că trăieşte doar pentru tine şi acest lucru inseamnă totul.
Dar sunt zile când el nu face altceva decât să se îndepărteze fără vreun motiv.
Se încăpăţânează şi prin acest gest riscă să piardă ceea ce are, fiindcă nu a găsit în tine supunere, şi faptul că şi tu ai personalitate îl deranjează.
Nu te mira dacă v-a ajunge să te caute în fiecare gând şi dacă în nopţile lungi de insomnii are să caute în zadar linişte şi explicaţia pentru cele întâmplate. Dar cu toate astea îţ-i dai seama că te iubeşte. Doar că din nefericire prin imprudenţă şi orgoliul lui aruncă fericirea cu ambele mâini şi de cele mai multe ori oboseşti încercând de ai arăta calea cea dreaptă.


Viața, avantajul și dezavantajul de a trăi independent


După cum bine ştiţi foarte mulţi tineri din ziua de azi trăiesc într-un imobil cu părinţii probabil din motivul că nu au curajul să facă acest pas, crezând că nu au un alt punct de sprijin momentan, iar astfel riscă să existe mereu două tabere una a părinţilor şi alta a tinerilor.
Părinţii tot timpul vor avea impresia, că tinerii nu se vor descurca, şi nu vor putea trăi fără ajutorul cuiva. Crezând cu vehemență că vor eşua în tot ceea ce vor face pe cont propriu. Din fericire sunt şi părinți cu gândire modernă, care nu numai că îi înţeleg pe cei tineri, dar îi şi ajută la nevoie atât cu sfaturi implicându-se atât emoțional, cât şi financiar.
Eu sunt persoana care ascult indicaţiile, şi părerile lor atâta timp cât sunt pozitive și binevoitoare.
Întotdeauna am făcut şi fac ce este mai bine pentru mine şi familia mea. Bineînţeles că din acest motiv se ajungea la diferenţe de opinie, deoarece dacă ascultam de ei nici în ziua de azi nu aveam familia mult visată şi nici apartamentul meu.
Nu îm-i pare rău că am ascultat de mine şi de intuiţia mea, de şi lucrul acesta m-a costat foarte scump simţind în continuare subminarea lor în tot cea ce aş-i face.
Alţi părinţi ar fi mândrii de copilul lor pentru faptul că am reușit ce alţii nu au reuşit într-o viaţă fără nici un ajutor.
Nu accept să mi se impună cu forţa lucruri care mi se par total greşite şi nu fac bine nici mie și nici unora dintre noi.
Unii părinţi sunt pesimişti şi negativişti fără motiv întemeiat, răstălmăcesc lucrurile după placul lor.
În fine aş-i veni cu o precizare, numai înţelegerea şi dragostea dintre noi a făcut posibil ca tot ceea ce am construit împreună nu a fost şi nu va fi dezbinat de nimeni. Noi comunicăm tot timpul şi discutăm despre absolut orice ne interesează şi este de bun augur familiei şi suntem şi vom fi o familie unită. Orice s-ar întâmpla suntem unul lângă celălalt. Din experienţa mea de viaţă eu îi sfătuiesc pe tineri şi nu numai să nu dea ocazie să fie călcaţi în picioare, să nu dea voie nimănui să se amestece nici în viaţa de cuplu şi nici în cea personală.
Să-şi urmeze visele să trăiască viaţa lor nu a altora, şi chiar dacă nu corespund după cerinţele unora ei sunt minunaţi, speciali şi nu trebuie să corespundă nici unui tipar.
Să îndrăznim să fim noi înşine , ca să fim fericiţi pentru că numai o viață avem, şi aceea este prea scurtă să o risipim.


Oameni cu inițiative dar fără performanță


Noi generația de sacrificiu ne-am integrat forțat în lumea modernă trecând de la hârleţ, târnăcop, lopată şi ciocan la utilaje, aparatură, şi tehnologie computerizată deşi nu ne-a fost uşor, ne-a prins bine şi în continuare ţinem pasul cu tehnologia.
Tinerii din ziua de azi, adică generaţia noastră cu cheia la gât, gândesc altfel, mai liberi şi mai realişti, plini de idei şi de gânduri măreţe faţă de tinerii ce abia ies de pe băncile şcolii şi au acces la informaţii, tehnologie, nu se folosesc de toate acestea, şi din moment ce totul le este oferit pe tavă ar trebui să fie mult mai informaţi şi pregătiţi, cum sunt de fapt.
E adevărat că pe vremuri primeam o altfel de educaţie, eram libertini, dar aveam cei şapte ani de acasă şi ştiam de respect, nu treceam peste vorba părinţilor, deşi nu gândeam ca ei, îi ascultam şi luam decizii după cum ne îndruma conştiinţa noastră, fără să-i facem şi să ne facem pe noi de rușine.
Unele persoane tinere, mature cu carte şi cu facultate şi nu numai, de la care aștepţi mai multe idei şi decizii inteligente, nici pe departe nu sunt în măsură să poarte o conversație la nivelul pregătirii lor, de unde să ceri și fapte pe măsură.
Cu asemenea persoane ne întâlnim zi de zi, ne batem de ei fără să vrem şi ne întrebăm, oare ce caută aceste specii rare alături de noi? !
O fi de vină fostul regim, sau prea târziu a venit acea mare schimbare, pe care o așteptăm de mult?
Căderea regimului comunist, ce ne-a impus să avem cunoştinţe minime şi vedere îngustă asupra a tot ceea ce înseamnă ştiinţă, inteligenţă, tehnică. În timp ce tehnologia a evoluat, ori nu vor să ţină pasul, ori nu pot, mascând acest handicap impunându-şi cu forţa propria viziune despre tot, iar aceste persoane ne ţin pe loc şi birocraţia îşi face simţită prezenţa în toate sferele de activitate.
Din păcate tot ceea ce a fost mai bun în ţara asta şi a mers, au făcut să fie mai rău, ce a adus la scăderea nivelului de trai, şi în continuare, este o luptă a supravieţuirii continue, făcând să nu mai meargă, vânzând străinilor, atât fabricile, uzinele, defrişând pădurile, favorizând totodată densitatea calamnităţilor naturale.
Ca urmare a cumpărări de terenuri, ilegal construiesc imobile şi fabrici fără acte în regulă. Iar toate acestea au adus la lipsa locurilor de muncă prin faptul că, un muncitor făcea munca a doi trei oameni pe acelaş salar, nesiguranţa zilei de mâine devenea din ce în ce mai reală, iar noi mai apoi să fim nevoiţi să ne angajăm pe bani de nimic, muncind triplu pentru aceeaşi sumă de bani.
În multe locuri nu se ţine cont nici de pauză de masă, iar de drepturi nici nu încape vorbă.
Suntem batjocoriţi şi subjugaţi în propria noastră ţară, folosindu-se de noi ca cel mai ieftin punct şi mijloc de lucru din Europa.
Din păcate am ajuns să câştigăm mai puţin ca în Africa de sud şi ne întrebăm cine a lăsat toate acestea să se întâmple, bătându-şi joc de propriul popor.
Dacă stăm să ne gândim cine este vinovatul, răspunsul este foarte simplu, aleşii noştri pe care noi i-am votat, acordând toată încrederea noastră, crezând că vor face tot ceea ce este mai bun cum au promis, pentru noi.